GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE HACILAR. HACI HASAN BOYDAK

Kültür 06.10.2021 - 16:20, Güncelleme: 02.02.2024 - 04:38 1467+ kez okundu.
 

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE HACILAR. HACI HASAN BOYDAK

Parası yoktu ama itibarı ve saygınlığı vardı.
  Bir dönem Hacılar Belediyesinde meclis üyeliği yapmış, Hacılar ve Kayseri ölçeğinden alınan kararlar ve hizmetlerde etkin rol oynamıştır. Kendisi vatansever, mert, cesur, bir o kadarda merhametliydi. Parası yoktu ama itibarı ve saygınlığı vardı. Önemli kararların alınmasında, başkanların, delegelerin, milletvekillerinin, hatta bakanların kapısını aşındırdığı, görüşüne itibar ettikleri kişi idi.  Bir seçim arifesinde Kayseri’den bir heyet gelir, fakat Hasan Dayı o günkü şartlarda hayvan gübrelerini ata/eşeğe yükleyip Hamdi Boydak ve Mustafa Baktır Hocayla (o zaman çocuklar) tarlalara göndermekle meşgul. Herkes telaşa kapılıyor fakat O hiç telaşlanmadığı gibi “işiniz düştü de gelirsiniz” diye çıkış yapar. Daha sonra heyeti eve davet eder, misafirlerin oturması için konu komşudan halı/kilim getirilir. Heyetten evde oturulacak sandalyenin bile olmadığını fark eden birisi (Avukat/Milletvekili Selçuk İmamoğlu olsa gerek) daha sonra iki kanepe gönderir. Hasan Dayının evde oturacak kanepe, koltuğu yoktu, ama iki hanımı vardı. Ayşe ananın gönlü geniş, Arife Ananında sofrası genişti. Arife Ana aşçı idi. O günün şartlarında konu, komşu, akrabaların davet edildiği düğünlerde, derneklerde yemek yapardı. Hasan Dayının başarı ve saygınlığının gerisinde de hanımları olsa gerek. Yine bu dönemlerde, Hasan Dayının Kayseri eşrafından Dr. Hayrullah Gözübüyük ile olan özel dostluğu vesilesiyle, birçok Hacılarlı fakir hasta, onun referansıyla para ödemeden muayene olmuş, ameliyat edilmiştir. Hacılar ilçemizde yetişen duayenlerimizden, Prof. Dr. Mustafa Baktır ve Hamdi Boydak Hocanın önüne düşerek orta/lise tahsili için Kayseri İmam-Hatip Lisesine bizzat kayıtlarını yaptıran Hasan Dayı olmuştur. Jet Bakan olarak bilinen Vedat Ali Özkan’ın bakanlığı dönemi, Hacılardan bir hastayı Ankara’ya götürür, yardımcı olması içinde bakanlığa gider. Bakanlık girişinde sekreterler “randevun var mı, yoksa görüştüremeyiz, bakan meşgul” deyince, tabii bakan duysun hesabıyla olsa gerek yüksek sesle “onlar bize gelirken randevu alarak mı geliyorlar…” mealinde seslenince bakan bey sesinden tanıyor ve hemen dışarı çıkıp “Hasan Ağa hoş geldin” diye iltifat edip içeri alıyor ve hastalarının bir hastanede tedavisine aracılık ediyor. Yine Vedat Ali Özkan’ın sağlık bakanlığı döneminde açılan “Sağlık İdaresi Yüksek Okulu” na, o günkü şartlarda Hasan Dayının teşviki/yönlendirmesi/referansı ile liseyi bitirip üniversite imtihanına giren Hacılarlı gençler gitmişler, mezun olduktan sonrada, sağlık bakanlığına bağlı hastanelerde Müdür ve Müdür Yardımcısı olarak görev almışlardır. Bilhassa Kayseri’deki hastanelerde görev yapan hemşerilerimiz, memleketlerine olan vefa borcundan olsa gerek, birçok fakir, sağlık güvencesi olmayan hastalara yardımcı oldular, onların övgü ve hayır dualarını aldılar.  HABER : AHMET BAKTIR  
Parası yoktu ama itibarı ve saygınlığı vardı.

 

Bir dönem Hacılar Belediyesinde meclis üyeliği yapmış, Hacılar ve Kayseri ölçeğinden alınan kararlar ve hizmetlerde etkin rol oynamıştır. Kendisi vatansever, mert, cesur, bir o kadarda merhametliydi. Parası yoktu ama itibarı ve saygınlığı vardı.

Önemli kararların alınmasında, başkanların, delegelerin, milletvekillerinin, hatta bakanların kapısını aşındırdığı, görüşüne itibar ettikleri kişi idi. 

Bir seçim arifesinde Kayseri’den bir heyet gelir, fakat Hasan Dayı o günkü şartlarda hayvan gübrelerini ata/eşeğe yükleyip Hamdi Boydak ve Mustafa Baktır Hocayla (o zaman çocuklar) tarlalara göndermekle meşgul. Herkes telaşa kapılıyor fakat O hiç telaşlanmadığı gibi “işiniz düştü de gelirsiniz” diye çıkış yapar. Daha sonra heyeti eve davet eder, misafirlerin oturması için konu komşudan halı/kilim getirilir. Heyetten evde oturulacak sandalyenin bile olmadığını fark eden birisi (Avukat/Milletvekili Selçuk İmamoğlu olsa gerek) daha sonra iki kanepe gönderir. Hasan Dayının evde oturacak kanepe, koltuğu yoktu, ama iki hanımı vardı. Ayşe ananın gönlü geniş, Arife Ananında sofrası genişti. Arife Ana aşçı idi. O günün şartlarında konu, komşu, akrabaların davet edildiği düğünlerde, derneklerde yemek yapardı. Hasan Dayının başarı ve saygınlığının gerisinde de hanımları olsa gerek.

Yine bu dönemlerde, Hasan Dayının Kayseri eşrafından Dr. Hayrullah Gözübüyük ile olan özel dostluğu vesilesiyle, birçok Hacılarlı fakir hasta, onun referansıyla para ödemeden muayene olmuş, ameliyat edilmiştir.

Hacılar ilçemizde yetişen duayenlerimizden, Prof. Dr. Mustafa Baktır ve Hamdi Boydak Hocanın önüne düşerek orta/lise tahsili için Kayseri İmam-Hatip Lisesine bizzat kayıtlarını yaptıran Hasan Dayı olmuştur.

Jet Bakan olarak bilinen Vedat Ali Özkan’ın bakanlığı dönemi, Hacılardan bir hastayı Ankara’ya götürür, yardımcı olması içinde bakanlığa gider. Bakanlık girişinde sekreterler “randevun var mı, yoksa görüştüremeyiz, bakan meşgul” deyince, tabii bakan duysun hesabıyla olsa gerek yüksek sesle “onlar bize gelirken randevu alarak mı geliyorlar…” mealinde seslenince bakan bey sesinden tanıyor ve hemen dışarı çıkıp “Hasan Ağa hoş geldin” diye iltifat edip içeri alıyor ve hastalarının bir hastanede tedavisine aracılık ediyor.

Yine Vedat Ali Özkan’ın sağlık bakanlığı döneminde açılan “Sağlık İdaresi Yüksek Okulu” na, o günkü şartlarda Hasan Dayının teşviki/yönlendirmesi/referansı ile liseyi bitirip üniversite imtihanına giren Hacılarlı gençler gitmişler, mezun olduktan sonrada, sağlık bakanlığına bağlı hastanelerde Müdür ve Müdür Yardımcısı olarak görev almışlardır. Bilhassa Kayseri’deki hastanelerde görev yapan hemşerilerimiz, memleketlerine olan vefa borcundan olsa gerek, birçok fakir, sağlık güvencesi olmayan hastalara yardımcı oldular, onların övgü ve hayır dualarını aldılar.  HABER : AHMET BAKTIR

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hacilarhabergazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.