HACILARIN ESKİ BELEDİYE BİNASININ TEMELİNDEN ÇIKAN ŞİŞEDE YAZANLAR

Kültür 27.11.2020 - 22:58, Güncelleme: 02.02.2024 - 04:38 1528+ kez okundu.
 

HACILARIN ESKİ BELEDİYE BİNASININ TEMELİNDEN ÇIKAN ŞİŞEDE YAZANLAR

KAYNAK, BÜYÜK DAĞIN SIRRI HACILAR KİTABI. PROF .DR ALİ ÇAVUŞOĞLU
  O zaman bu belediye binasını inşa eden insanlar düşünmüşler ve geleceğe bir arşiv, bir hatıra bırakmak, kendileri hakkında gelecek kuşakları bilgilendirmek için yaşadıkları yer, içinde bulundukları durum hakkında bir sayfalık bir bilgi kaydetmişler ve bunu da bir şişenin içerisine yerleştirip binanın temeline koymuşlar; tıpkı masallardaki gibi. 1976’dan sonra bu bina yıkılınca söz konusu şişe bulunmuştur. Bu şişenin içindeki yazı aynıyla şu şekildedir:  “Bu kasabanın adı Hacılar’dır. 1934 senesi Nisan ayının beşinci Çarşamba günü bu binanın temeli atılmıştır. Bu bina belediye dairesi olarak yapılmıştır. Bugünkü belediye bütçesi 5030 liradır. Burası evvelce köy idi. 1930 senesinde burada nahiye ve belediye teşkilatı yapıldı. Burada oturulacak bir bina yoktu; bütün evler taş ve çok fena kemerlerden ve birer gözden ibaretti. Nahiye, vilayet merkezine 8 km. olup nakil vasıtaları at ve merkeptir. Nüfusa göre arazisi çok dardır. Bağ ve bahçesi pek çoktur. 100 dokuma ve 200 kadar da halı tezgahı var. Halkın kısmı azamı fakir. Zengin az. Erkekler dokuma kaput, kadınlar halı imal ederler. Tahsile heves pek azdır. Nahiyede bir mektep vardır. Tahsil çağında 1000 çocuk vardır. Nahiye ve belediye teşkilatı bir araya gelerek ve birbirine kuvvet vererek 4125 liraya bu binayı yaptırmıştır. Nahiye müdürünün ismi Hüseyin Hüsnü ve Belediye reisinin ismi Akif Beydi. Bu kasabada içilecek akar su yoktu. Bahar zamanı Erciyes ve eteklerinde eriyen kar sularıyla kuyular doldurulup içilirdi. Ahalinin bir çoğu karşıki sırtlarda ve taş evlerde yaşarlardı. Burası 1000 hane ve 6000 nüfuslu bir yerdir. Bu binayı yapan müteahhit Hacılarlı Latifoğullarından Osman oğlu Osman Efendidir. Türkler bu tarihten 15 sene evvel bir padişah tarafından idare edilirdi. Büyük bir harp oldu ve padişah ve arkadaşları ve hükümet mağlup oldu. Memleket fesada ve istilaya uğradı. Bu esnada büyük bir Türk Anadolu’ya geçti. Adı Mustafa Kemal’dir. Büyük bir teşkilat yaptı; bütün Türk Milletini ayaklandırdı. Düşmanları memleketten attı. Cumhuriyetin çok çalışkan müdür ve belediye reisleri! Bulunduğunuz şu çatı sizin kıymetli bir eserinizdir. Hayırlı muvaffakıyetler diler ve küçük sevimli belediye binanızı kutlar ve fedakarlığımızı, şu karaladığımız kağıt ıspat etmek üzere, bunun da bina temeline bırakılacak nota bağlanmasını rica ederiz. 25.04.1934. Jandarma Karakol kumandanı Isparta vilayeti Yalvaç kazasının Abacılar mahallesinden Derviş oğullarından Osman oğlu Hasan Hüseyin. İmza. Belediye muhasip ve katibi Kayseri’nin Aziziyye, namı diğeri Pınarbaşı’nın İhsaniyye mahallesinden Abacı oğullarından Mahmut oğlu İsmail Zehni. İmza.”   KAYNAK BÜYÜK DAĞIN SIRRI HACILAR KİTABI. PROF .DR ALİ ÇAVUŞOĞLU
KAYNAK, BÜYÜK DAĞIN SIRRI HACILAR KİTABI. PROF .DR ALİ ÇAVUŞOĞLU

 

O zaman bu belediye binasını inşa eden insanlar düşünmüşler ve geleceğe bir arşiv, bir hatıra bırakmak, kendileri hakkında gelecek kuşakları bilgilendirmek için yaşadıkları yer, içinde bulundukları durum hakkında bir sayfalık bir bilgi kaydetmişler ve bunu da bir şişenin içerisine yerleştirip binanın temeline koymuşlar; tıpkı masallardaki gibi. 1976’dan sonra bu bina yıkılınca söz konusu şişe bulunmuştur. Bu şişenin içindeki yazı aynıyla şu şekildedir: 

“Bu kasabanın adı Hacılar’dır. 1934 senesi Nisan ayının beşinci Çarşamba günü bu binanın temeli atılmıştır. Bu bina belediye dairesi olarak yapılmıştır. Bugünkü belediye bütçesi 5030 liradır. Burası evvelce köy idi. 1930 senesinde burada nahiye ve belediye teşkilatı yapıldı. Burada oturulacak bir bina yoktu; bütün evler taş ve çok fena kemerlerden ve birer gözden ibaretti. Nahiye, vilayet merkezine 8 km. olup nakil vasıtaları at ve merkeptir. Nüfusa göre arazisi çok dardır. Bağ ve bahçesi pek çoktur. 100 dokuma ve 200 kadar da halı tezgahı var. Halkın kısmı azamı fakir. Zengin az. Erkekler dokuma kaput, kadınlar halı imal ederler. Tahsile heves pek azdır. Nahiyede bir mektep vardır. Tahsil çağında 1000 çocuk vardır. Nahiye ve belediye teşkilatı bir araya gelerek ve birbirine kuvvet vererek 4125 liraya bu binayı yaptırmıştır. Nahiye müdürünün ismi Hüseyin Hüsnü ve Belediye reisinin ismi Akif Beydi. Bu kasabada içilecek akar su yoktu. Bahar zamanı Erciyes ve eteklerinde eriyen kar sularıyla kuyular doldurulup içilirdi. Ahalinin bir çoğu karşıki sırtlarda ve taş evlerde yaşarlardı. Burası 1000 hane ve 6000 nüfuslu bir yerdir. Bu binayı yapan müteahhit Hacılarlı Latifoğullarından Osman oğlu Osman Efendidir. Türkler bu tarihten 15 sene evvel bir padişah tarafından idare edilirdi. Büyük bir harp oldu ve padişah ve arkadaşları ve hükümet mağlup oldu. Memleket fesada ve istilaya uğradı. Bu esnada büyük bir Türk Anadolu’ya geçti. Adı Mustafa Kemal’dir. Büyük bir teşkilat yaptı; bütün Türk Milletini ayaklandırdı. Düşmanları memleketten attı. Cumhuriyetin çok çalışkan müdür ve belediye reisleri! Bulunduğunuz şu çatı sizin kıymetli bir eserinizdir. Hayırlı muvaffakıyetler diler ve küçük sevimli belediye binanızı kutlar ve fedakarlığımızı, şu karaladığımız kağıt ıspat etmek üzere, bunun da bina temeline bırakılacak nota bağlanmasını rica ederiz. 25.04.1934. Jandarma Karakol kumandanı Isparta vilayeti Yalvaç kazasının Abacılar mahallesinden Derviş oğullarından Osman oğlu Hasan Hüseyin. İmza. Belediye muhasip ve katibi Kayseri’nin Aziziyye, namı diğeri Pınarbaşı’nın İhsaniyye mahallesinden Abacı oğullarından Mahmut oğlu İsmail Zehni. İmza.”  

KAYNAK BÜYÜK DAĞIN SIRRI HACILAR KİTABI. PROF .DR ALİ ÇAVUŞOĞLU

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hacilarhabergazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.