İ. NECMETTİN NURSAÇAN EMEKLİ DİYANET İŞLERİ BAŞKAN YARDIMCISI
Köşe Yazarı
İ. NECMETTİN NURSAÇAN EMEKLİ DİYANET İŞLERİ BAŞKAN YARDIMCISI
 

HER GÜN HER EKLEM İÇİN SADAKA

Sadaka, kullukta sadık olmaktır. Cennet kapılarından birinin adı sadaka kapısıdır. Sevgili Peygamberimiz “Üzerinize güneşin doğup battığı her günde, her ekleminiz için sadaka vermeniz gerekir.” Buyurmuşlardır.Sadaka, sadece malımızla ihtiyaç sahibine yaptığımız yardımın adı mıdır yoksa başka görevlerde sadaka sayılır mı?Güzel söz sadakadır.Yolda insanlara sıkıntı veren şeyi gidermek sadakadır.İki kişinin arasını bulmak sadakadır.Eşinin ağzına lokma koyman, çocuğuna helal yedirmen sadakadır. Mümin kardeşine tebessüm etmen, selam vermen sadakadır.Yol arayan birine yol göstermen sadakadır. Ektiğin tohum, diktiğin ağaç sadakadır.Bütün bunlara gücüm yetmiyor, insanlara zararlı olmayalım bu da sadakadır.SADAKANIN ÖNEMİVe Hacı Efendi şekilde ölmeyi önler.”“Yarım hurma ile bile olsa cehennemden korunun. Eğer bunu da bulamazsanız güzel bir sözle korunun” “Sadaka belayı önler” Merhum Mehmet Özhamurkar'dan dinlemiştim. Kayseri Kazancılar çarşısındaki kumaş mağazamda bulunuyordum. Elinde tabanca öğle vakti birisi mağazaya geldi. Siz hergün bir tavuk, horoz yiyorsunuz, ben de sizi yesem ne olur diyerek tabancayı bana doğrulttu ve tetiğe bastı. Ben başımı biraz yan tarafa çevirdim. Adam tetiğe bastı. Kurşun kulağımı silip geçti. Kumaşlara saplandı. Adam kaçtı.Komşular mağazaya doldular. Geçmiş olsun dileklerini ilettiler ve Hacı Efendi! Sen bugün sadaka vermişsin dediler. Ben sakinleşince düşündüm, gerçekten ben bugün sadaka verdim mi diye? Sabahleyin bağdan gelince bir fakir rastladı. Baktım üzerimde bozuk para yok. Tüm para var. Bir fakire fazla olur ama bugün de böyle olsun diyerek o parayı fakire verdiğimi hatırladım. En faziletli sadaka “Ey Allah'ın elçisi! Hangi sadaka en faziletlidir? Sorusuna şu cevabı verdiler: Sağlıklı olduğun, fakirleşirim diyerek endişelendiğin, zengin olma hırsı ile hareket ederken verdiğin sadakadır.” Bir başka zaman da benzeri bir soruya Allah'ın Sevgili Resulü şu cevabı verdiler: “Sadakanın en faziletlisi, içinde sana karşı (gizli) düşmanlık duygusu besleyen akrabaya verilen sadakadır.” Sadaka, kini, düşmanlığı, hasedi giderir. Sevgi ve dostluğu getirir.Yüce Rabbımızla melekler arasında geçen şu konuşma sadakanın önemini ne güzel ifade ediyor: Melekler- Ya Rab! Dağlardan daha kavi bir şey yarattın mı? -Ateşi yarattım-Ondan daha kavi?-Suyu yarattım.-Ondan daha kavi?-Müminin sağ elinin verdiği sadakanın sol elinin haberi olmazsa günahları silip süpürmesi bakımından sadaka daha etkilidir!Allahın verdiği nimetlere şükür için her gün her eklemimiz için sadaka vermeliyiz. Erdemli insan oluruz. Ölümlüyü ölümsüzleştirmiş oluruz. Mutlu birey, huzurlu toplum oluruz.
Ekleme Tarihi: 29 Mart 2015 - Pazar
İ. NECMETTİN NURSAÇAN EMEKLİ DİYANET İŞLERİ BAŞKAN YARDIMCISI

HER GÜN HER EKLEM İÇİN SADAKA

Sadaka, kullukta sadık olmaktır. Cennet kapılarından birinin adı sadaka kapısıdır.
Sevgili Peygamberimiz “Üzerinize güneşin doğup battığı her günde, her ekleminiz için sadaka vermeniz gerekir.” Buyurmuşlardır.
Sadaka, sadece malımızla ihtiyaç sahibine yaptığımız yardımın adı mıdır yoksa başka görevlerde sadaka sayılır mı?
Güzel söz sadakadır.
Yolda insanlara sıkıntı veren şeyi gidermek sadakadır.
İki kişinin arasını bulmak sadakadır.
Eşinin ağzına lokma koyman, çocuğuna helal yedirmen sadakadır.
Mümin kardeşine tebessüm etmen, selam vermen sadakadır.
Yol arayan birine yol göstermen sadakadır.
Ektiğin tohum, diktiğin ağaç sadakadır.
Bütün bunlara gücüm yetmiyor, insanlara zararlı olmayalım bu da sadakadır.
SADAKANIN ÖNEMİ
Ve Hacı Efendi şekilde ölmeyi önler.”
“Yarım hurma ile bile olsa cehennemden korunun. Eğer bunu da bulamazsanız güzel bir sözle korunun”
“Sadaka belayı önler” Merhum Mehmet Özhamurkar'dan dinlemiştim. Kayseri Kazancılar çarşısındaki kumaş mağazamda bulunuyordum. Elinde tabanca öğle vakti birisi mağazaya geldi. Siz hergün bir tavuk, horoz yiyorsunuz, ben de sizi yesem ne olur diyerek tabancayı bana doğrulttu ve tetiğe bastı. Ben başımı biraz yan tarafa çevirdim. Adam tetiğe bastı. Kurşun kulağımı silip geçti. Kumaşlara saplandı. Adam kaçtı.
Komşular mağazaya doldular. Geçmiş olsun dileklerini ilettiler ve Hacı Efendi! Sen bugün sadaka vermişsin dediler. Ben sakinleşince düşündüm, gerçekten ben bugün sadaka verdim mi diye? Sabahleyin bağdan gelince bir fakir rastladı. Baktım üzerimde bozuk para yok. Tüm para var. Bir fakire fazla olur ama bugün de böyle olsun diyerek o parayı fakire verdiğimi hatırladım.

En faziletli sadaka

“Ey Allah'ın elçisi! Hangi sadaka en faziletlidir? Sorusuna şu cevabı verdiler: Sağlıklı olduğun, fakirleşirim diyerek endişelendiğin, zengin olma hırsı ile hareket ederken verdiğin sadakadır.”

Bir başka zaman da benzeri bir soruya Allah'ın Sevgili Resulü şu cevabı verdiler: “Sadakanın en faziletlisi, içinde sana karşı (gizli) düşmanlık duygusu besleyen akrabaya verilen sadakadır.”

Sadaka, kini, düşmanlığı, hasedi giderir. Sevgi ve dostluğu getirir.
Yüce Rabbımızla melekler arasında geçen şu konuşma sadakanın önemini ne güzel ifade ediyor:

Melekler- Ya Rab! Dağlardan daha kavi bir şey yarattın mı?

-Ateşi yarattım
-Ondan daha kavi?
-Suyu yarattım.
-Ondan daha kavi?
-Müminin sağ elinin verdiği sadakanın sol elinin haberi olmazsa günahları silip süpürmesi bakımından sadaka daha etkilidir!
Allahın verdiği nimetlere şükür için her gün her eklemimiz için sadaka vermeliyiz. Erdemli insan oluruz. Ölümlüyü ölümsüzleştirmiş oluruz. Mutlu birey, huzurlu toplum oluruz.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hacilarhabergazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.