Dr. Gökhan ADANIR
Köşe Yazarı
Dr. Gökhan ADANIR
 

ACİL DURUMLARA YAKLAŞIM

        Hayatımız boyunca gerek çalışırken, gerek günlük yaşantımızda acil hal dediğimiz ; yaralı veya hastanın gerekli müdahale yapılmazsa kalıcı sakatlık, hastalık veya ölümle sonuçlanabilecek istenmeyen durumlarla karşılaşabilmekteyiz. Bu gibi durumlarda olay yerine sağlık ekipleri gelene kadar ne  yapabiliriz, nasıl davranmalıyız kısaca bahsetmeye çalışalım.     Acil durum her ne olursa olsun ilk yapılması gereken şey olayı gözlemlemek olay yeri güvenliğini sağlamak olmalıdır. Olay yeri güvenliği sağlanmayan veya gözlemlenmeyen durumlarda oluşabilecek yeni kazalar durumu daha kötü hale getirebilmektedir. Buda kazazede veya hasta sayısını artırmaktadır. Örneğin meydana gelen bir trafik kazasında olay yeri güvenliği sağlanmadan müdahaleye, gelen başka bir araç da karışarak olayı çok daha trajik hale getirebilmektedir. Daha sonra ilkyardım eğitimi olan biri varsa ilk müdahaleyi olay yerinde tıbbi araç gereç kullanmadan onun direktifleri doğrultusunda gerçekleştirilmelidir. İlkyardım bilgisi olan kişi yaralı veya hastaya gerekli müdahaleyi yaparken diğer bir kişi 112 sağlık ekiplerini bilgilendirmelidir.     112 acil yardım çağrısı yapıldığında arayan kişi mümkün olduğunca soğukkanlı olmalı olayı tanımlamalı trafik kazası, yangın zehirlenme, bayılma, boğulma... gibi ve kaç yaralı ,hasta olduğunu belirtmelidir, çünkü yönlendirilecek sağlık ekibi sayı ve donanımı buna göre değişebilmektedir. Olay yeri adresi tam verilmeli adrese bilindik yerler de tarihlenmelidir, örneğin şu okulun yani, veya kayseri Sivas yolu yaklaşık 20 km, şu caminin giriş sokağı gibi. 112 çağrı ekibinden görevli onaylayıncaya kadar telefon kapatılmamalıdır, çünkü o telaş anında eksik bilgi verilmiş olabilir.      Hasta veya yaralıya ilkyardımcı tarafından ABC dediğimiz ilk müdahaleye geçilmeli    gerekli pozisyon verilmeli, kanaması varsa tampon veya turnike ile yavaşlatılmalı, güvenli bölgeye gerekiyorsa transferi gerçekleştirilmeli ve sağlık ekipleri gelene kadar durum kontrol edilmelidir.     Aslında çok geniş bir konu olan acil durumlara yaklaşımlarda kısaca değinmeye çalıştım. Son olarak tüm hemşerilerimize sağlıklı günler dilerim yaklaşan kurban bayramlarını yürekten kutlar ve ülkemizin zor bir süreçten geçtiği covid 19 pandemi döneminde maske, sosyal mesafe ve temizliğe uygun bir bayram geçirmelerini temenni ederim
Ekleme Tarihi: 18 Ağustos 2020 - Salı
Dr. Gökhan ADANIR

ACİL DURUMLARA YAKLAŞIM

 

 

    Hayatımız boyunca gerek çalışırken, gerek günlük yaşantımızda acil hal dediğimiz ; yaralı veya hastanın gerekli müdahale yapılmazsa kalıcı sakatlık, hastalık veya ölümle sonuçlanabilecek istenmeyen durumlarla karşılaşabilmekteyiz. Bu gibi durumlarda olay yerine sağlık ekipleri gelene kadar ne  yapabiliriz, nasıl davranmalıyız kısaca bahsetmeye çalışalım.

    Acil durum her ne olursa olsun ilk yapılması gereken şey olayı gözlemlemek olay yeri güvenliğini sağlamak olmalıdır. Olay yeri güvenliği sağlanmayan veya gözlemlenmeyen durumlarda oluşabilecek yeni kazalar durumu daha kötü hale getirebilmektedir. Buda kazazede veya hasta sayısını artırmaktadır. Örneğin meydana gelen bir trafik kazasında olay yeri güvenliği sağlanmadan müdahaleye, gelen başka bir araç da karışarak olayı çok daha trajik hale getirebilmektedir. Daha sonra ilkyardım eğitimi olan biri varsa ilk müdahaleyi olay yerinde tıbbi araç gereç kullanmadan onun direktifleri doğrultusunda gerçekleştirilmelidir. İlkyardım bilgisi olan kişi yaralı veya hastaya gerekli müdahaleyi yaparken diğer bir kişi 112 sağlık ekiplerini bilgilendirmelidir.

    112 acil yardım çağrısı yapıldığında arayan kişi mümkün olduğunca soğukkanlı olmalı olayı tanımlamalı trafik kazası, yangın zehirlenme, bayılma, boğulma... gibi ve kaç yaralı ,hasta olduğunu belirtmelidir, çünkü yönlendirilecek sağlık ekibi sayı ve donanımı buna göre değişebilmektedir. Olay yeri adresi tam verilmeli adrese bilindik yerler de tarihlenmelidir, örneğin şu okulun yani, veya kayseri Sivas yolu yaklaşık 20 km, şu caminin giriş sokağı gibi. 112 çağrı ekibinden görevli onaylayıncaya kadar telefon kapatılmamalıdır, çünkü o telaş anında eksik bilgi verilmiş olabilir.

     Hasta veya yaralıya ilkyardımcı tarafından ABC dediğimiz ilk müdahaleye geçilmeli    gerekli pozisyon verilmeli, kanaması varsa tampon veya turnike ile yavaşlatılmalı, güvenli bölgeye gerekiyorsa transferi gerçekleştirilmeli ve sağlık ekipleri gelene kadar durum kontrol edilmelidir.

    Aslında çok geniş bir konu olan acil durumlara yaklaşımlarda kısaca değinmeye çalıştım. Son olarak tüm hemşerilerimize sağlıklı günler dilerim yaklaşan kurban bayramlarını yürekten kutlar ve ülkemizin zor bir süreçten geçtiği covid 19 pandemi döneminde maske, sosyal mesafe ve temizliğe uygun bir bayram geçirmelerini temenni ederim

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hacilarhabergazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.