HAZIM MUTLU
Köşe Yazarı
HAZIM MUTLU
 

ÇARIK MEVKİ

Güzel Hacılar ilçemizin güneyinde kuş uçuşu 2 km civarında 1757 m rakımlı bir tepedir. Kuzeyinde Tepebaşı-Ören güneyinde topak kartın Doğusunda Derindere ile alaçayından batısında nara deresi ile sakar yanık dağdan ayrılır. Bakıldığı zaman sanki Erciyes'imizin küçük maketi gibidir. Etraflı bağlar ve tarlalarla çevrili her tarafa açık hâkim bir tepedir.Güneyinde kaynar suyla dolan üç kuyu su ve pınarı mevcuttur. Toprak yapısı genellikle kumsaldır. Eski tarım yapımı yoğunluğunu kaybetmiş yerini yavaş yavaş küçük bağ, bahçeler ve ev yapılaşması olmaya başlamıştır. Bitki örtüsü bakımından yaban armudu, kuşburnu, karamik çalılıkları mevcuttur. 4 yıl önce Erciyes tekir yaylasından gelen şebeke suyuna kavuşmuştur.Hacılarımızın diğer mevkilerinde olduğu gibi yazın canlanır şenlenir, baharın kar suları derelerden kuzeye doğru akar yüzlerce çeşit çiçeğin birçok böcek türünü kuşları, çaylak dediğimiz küçük kartalları görmek mümkündür.Bozkırın önemli bitki örtüsü ve balın hammaddesi olan geven toplulukları oldukça yoğundur.Geven eskiden kökü açılır, kesilir püs denilen yapışkan hammadde elde edilirdi. Ecdadımızın önemli geçim kaynağı gevendi. Ocaklarda yakılır, dikenleri ateşte ütülerek özellikle kışın hayvanlara yedirilirdi. Sanayileşmeye bağlı olarak hayvancılıkta iyice azaldı. Kurban için büyük baş hayvanları besleyenler var. Hemen güney eteğinde eski bir ören yeri mevcuttur.
Ekleme Tarihi: 06 Haziran 2015 - Cumartesi
HAZIM MUTLU

ÇARIK MEVKİ

Güzel Hacılar ilçemizin güneyinde kuş uçuşu 2 km civarında 1757 m rakımlı bir tepedir. Kuzeyinde Tepebaşı-Ören güneyinde topak kartın Doğusunda Derindere ile alaçayından batısında nara deresi ile sakar yanık dağdan ayrılır. Bakıldığı zaman sanki Erciyes'imizin küçük maketi gibidir. Etraflı bağlar ve tarlalarla çevrili her tarafa açık hâkim bir tepedir.
Güneyinde kaynar suyla dolan üç kuyu su ve pınarı mevcuttur. Toprak yapısı genellikle kumsaldır. Eski tarım yapımı yoğunluğunu kaybetmiş yerini yavaş yavaş küçük bağ, bahçeler ve ev yapılaşması olmaya başlamıştır. Bitki örtüsü bakımından yaban armudu, kuşburnu, karamik çalılıkları mevcuttur. 4 yıl önce Erciyes tekir yaylasından gelen şebeke suyuna kavuşmuştur.
Hacılarımızın diğer mevkilerinde olduğu gibi yazın canlanır şenlenir, baharın kar suları derelerden kuzeye doğru akar yüzlerce çeşit çiçeğin birçok böcek türünü kuşları, çaylak dediğimiz küçük kartalları görmek mümkündür.
Bozkırın önemli bitki örtüsü ve balın hammaddesi olan geven toplulukları oldukça yoğundur.
Geven eskiden kökü açılır, kesilir püs denilen yapışkan hammadde elde edilirdi. Ecdadımızın önemli geçim kaynağı gevendi. Ocaklarda yakılır, dikenleri ateşte ütülerek özellikle kışın hayvanlara yedirilirdi. Sanayileşmeye bağlı olarak hayvancılıkta iyice azaldı. Kurban için büyük baş hayvanları besleyenler var. Hemen güney eteğinde eski bir ören yeri mevcuttur.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hacilarhabergazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.