Op. Dr.  Mustafa DEVECİ
Köşe Yazarı
Op. Dr. Mustafa DEVECİ
 

SKAFOİD KIRIĞI VE AMELİYATI

Skafoid kemiği, el bileğinde mevcut olan sekiz kemikten en önemli olanıdır. Skafoid kemik kırıkları gündelik yaşam aktivitelerinin yanı sıra sporla ilişkili yaralanmalarda en sık (%70) yaralanan karpal kemiktir.El bileği üzerine düşme en sık sebeplerden birisidirTravma sonrası başlangıçta ağrılı bir süreç olur. Ağrı zaman içerisinde azaldığından dikkatli bir şekilde muayene edilmediğinde kırık çok rahat atlanabilmektedir. El bileğini kullanırken başparmak tarafında ağrı ve gerginlik olması tanı bulgularındandır.İlk çekilen röntgen grafilerde kırık %10-20 oranında görülemeyebilir.Titiz bir muayene sonrasında şüphelenilirse,Bilgisayarlı tomografi(BT) veya Manyetik resonans görüntüleme (MRG) tanı konulur.Tanısı konamamış veya geç başvuruda bulunmuş hastalarda tedavi süreci çok daha problemlidir. Kemiğin bütünlüğünün bozulması el bileği biyomekaniğini olumsuz yönde etkiler .Her hareket ile el bileği eklemindeki diğer kemiklere binen yük anormal derecede artar.Elbileğindeki kemikler arasındaki eklemi oluşturan kıkırdak yüzeylerde zamanından önce aşınma ve yıpranma ortaya çıkar.Skafoid kırıklarındaki tedavi seçenekleri arasında;–Konservatif tedavide alçılı tespit (kaymamış kırıklarda)–Cerrahi tedavide Açık yada kapalı vidalı tespit,–Artroskopik yardımlı perkutan tespit–Gecikmiş olgularda ise ilave olarak aşılama (greftleme) yöntemi şeklinde sıralanabilir.Aşırı gecikmiş olgularda süreç sonunda bazı kemik ve eklem yapıları feda edilerek nispeten ağrısız bir eklem elde edilmesi amaçlanacak cerrahi yöntemler- Proksimal Row karpektomi ( El bileğinin hareketlerini koruyan işlem)– Kısmi artrodez (el bileğinin ağrısız ve kısmi hareketine izin veren dondurma işlemi)– El bilek artrodezi ( Ağrısız ancak el bileğinin hareketine izin vermeyen dondurma işlemi) yapılabilir.Sonuç olarak skafoid kemik kırığında gecikmeden teşhis konulup gerekiyor ise cerrahi işlemin geciktirilmemesi önem arz etmektedir.
Ekleme Tarihi: 17 Şubat 2017 - Cuma
Op. Dr.  Mustafa DEVECİ

SKAFOİD KIRIĞI VE AMELİYATI

Skafoid kemiği, el bileğinde mevcut olan sekiz kemikten en önemli olanıdır. Skafoid kemik kırıkları gündelik yaşam aktivitelerinin yanı sıra sporla ilişkili yaralanmalarda en sık (%70) yaralanan karpal kemiktir.El bileği üzerine düşme en sık sebeplerden birisidir
Travma sonrası başlangıçta ağrılı bir süreç olur. Ağrı zaman içerisinde azaldığından dikkatli bir şekilde muayene edilmediğinde kırık çok rahat atlanabilmektedir. El bileğini kullanırken başparmak tarafında ağrı ve gerginlik olması tanı bulgularındandır.
İlk çekilen röntgen grafilerde kırık %10-20 oranında görülemeyebilir.Titiz bir muayene sonrasında şüphelenilirse,Bilgisayarlı tomografi(BT) veya Manyetik resonans görüntüleme (MRG) tanı konulur.
Tanısı konamamış veya geç başvuruda bulunmuş hastalarda tedavi süreci çok daha problemlidir. Kemiğin bütünlüğünün bozulması el bileği biyomekaniğini olumsuz yönde etkiler .Her hareket ile el bileği eklemindeki diğer kemiklere binen yük anormal derecede artar.Elbileğindeki kemikler arasındaki eklemi oluşturan kıkırdak yüzeylerde zamanından önce aşınma ve yıpranma ortaya çıkar.
Skafoid kırıklarındaki tedavi seçenekleri arasında;
–Konservatif tedavide alçılı tespit (kaymamış kırıklarda)
–Cerrahi tedavide Açık yada kapalı vidalı tespit,
–Artroskopik yardımlı perkutan tespit
–Gecikmiş olgularda ise ilave olarak aşılama (greftleme) yöntemi şeklinde sıralanabilir.
Aşırı gecikmiş olgularda süreç sonunda bazı kemik ve eklem yapıları feda edilerek nispeten ağrısız bir eklem elde edilmesi amaçlanacak cerrahi yöntemler
- Proksimal Row karpektomi ( El bileğinin hareketlerini koruyan işlem)
– Kısmi artrodez (el bileğinin ağrısız ve kısmi hareketine izin veren dondurma işlemi)
– El bilek artrodezi ( Ağrısız ancak el bileğinin hareketine izin vermeyen dondurma işlemi) yapılabilir.
Sonuç olarak skafoid kemik kırığında gecikmeden teşhis konulup gerekiyor ise cerrahi işlemin geciktirilmemesi önem arz etmektedir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hacilarhabergazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.