Psikolog Şeyma KILIÇ
Köşe Yazarı
Psikolog Şeyma KILIÇ
 

OYUNCAK VE ÇOCUK ,Psikolog Şeyma Kılıç

OYUNCAK VE ÇOCUK ‘’Pahalı oyuncak iyi oyuncaktır.’’ Görüşü her zaman doğru değildir. Çocuk su,toprak,tencere,kutu gibi malzemelerlede zevkle oynayabilmektedir. Oyuncağın çokluğu değil nitelikli olması önemlidir. Oyuncak seçimi rastgele yapılmayacak kadar önemlidir.çocuğun yaşı ve gelişim düzeyi göz önünde bulundurulmalıdır. Oyuncak seçiminde önemli olan bir diğer konuda oyuncağın güvenliğidir. Oyuncağın çocuk sağlığı ve güvenliği açısından risk oluşturmaması için çocuğun yaşına uygun oyuncaklar ve isim,adresi belli olan satıcılar,oyuncağın ambalajında tanıtıcı bilgiler ve CE (oyuncak mevzuatına uygun olduğunu gösteren) işareti olmalıdır. Bunun için oyuncağın yapıldığı kimyasal maddenin ve kullanış şeklinin çocuğa zarar vermeyeceğinden emin olunmalıdır. yaş arasında cee-ee oyunu,masal anlatma,uzatılan nesnelere ulaşmaya çalışması,çıngıraklar,yüzünde gülümseme olan peluş veya oyuncaklar. yaşından sonra daha hayali simgesel oyunlar başlar. Oyuncak olmayan şeyleri oyuncakmış gibi kullanabilirler. yaş civarı sosyalleşme yaşıdır.başka çocuklarla oynamak istemezken, oyun paylaşmaya ve diğer çocuklarla oynamaya başlar daha çok yaratıcı oyunları severler. Yastıklardan çadır yapmak,pikniğe gitmiş gibi hayali oluşturulmuş ortamlar cazip gelir. Belli şekilleri kutulara atmak, iç içe geçmiş halkalar,çay takımları.Her yaş çocuklar için bebekler önemli bir yer tutar( zararsıs yaşına uygun yumuşaklıkta).   Çocukla birlikte oyuncağı seçmek ve bunu işlevsel olarak kullanmak beyin,sosyal ve fiziksel gelişimi ve hayata hazırlanması açısından önemlidir.   Genellikle oyuncakların üzerinde yazan yaşlar geçerlidir. O yaşlara bakarak oyuncak almak gerekir. Çocuğun yaşının üzerinde alacağınız oyuncaklar çocuğun daha zeki veya daha ileride olmasını sağlamaz. Her döneme özgü oyuncağı seçmek lazım ki gelişimini basamak basamak tamamlayabilsin. Belirlediğiniz sınırlar çerçevesinde çocuğunuza oyuncak alabilirsiniz. Eğer fiyatı yüksek bir oyuncak için ağlıyorsa ve zorluyırsa yine bütçenizi belirleyip öncesinde ona söyleyip öyle alışverişe çıkabilirsiniz.( 50 tl var bu parayla istediğin oyuncağı alabilirsin gibi sınırlar belirtebilirsiniz.)  
Ekleme Tarihi: 15 Mart 2021 - Pazartesi
Psikolog Şeyma KILIÇ

OYUNCAK VE ÇOCUK ,Psikolog Şeyma Kılıç

OYUNCAK VE ÇOCUK

‘’Pahalı oyuncak iyi oyuncaktır.’’ Görüşü her zaman doğru değildir. Çocuk su,toprak,tencere,kutu gibi malzemelerlede zevkle oynayabilmektedir. Oyuncağın çokluğu değil nitelikli olması önemlidir.

Oyuncak seçimi rastgele yapılmayacak kadar önemlidir.çocuğun yaşı ve gelişim düzeyi göz önünde bulundurulmalıdır. Oyuncak seçiminde önemli olan bir diğer konuda oyuncağın güvenliğidir. Oyuncağın çocuk sağlığı ve güvenliği açısından risk oluşturmaması için çocuğun yaşına uygun oyuncaklar ve isim,adresi belli olan satıcılar,oyuncağın ambalajında tanıtıcı bilgiler ve CE (oyuncak mevzuatına uygun olduğunu gösteren) işareti olmalıdır. Bunun için oyuncağın yapıldığı kimyasal maddenin ve kullanış şeklinin çocuğa zarar vermeyeceğinden emin olunmalıdır.

  1. yaş arasında cee-ee oyunu,masal anlatma,uzatılan nesnelere ulaşmaya çalışması,çıngıraklar,yüzünde gülümseme olan peluş veya oyuncaklar.
  1. yaşından sonra daha hayali simgesel oyunlar başlar. Oyuncak olmayan şeyleri oyuncakmış gibi kullanabilirler.
  2. yaş civarı sosyalleşme yaşıdır.başka çocuklarla oynamak istemezken, oyun paylaşmaya ve diğer çocuklarla oynamaya başlar daha çok yaratıcı oyunları severler. Yastıklardan çadır yapmak,pikniğe gitmiş gibi hayali oluşturulmuş ortamlar cazip gelir.

Belli şekilleri kutulara atmak, iç içe geçmiş halkalar,çay takımları.Her yaş çocuklar için bebekler önemli bir yer tutar( zararsıs yaşına uygun yumuşaklıkta).

 

Çocukla birlikte oyuncağı seçmek ve bunu işlevsel olarak kullanmak beyin,sosyal ve fiziksel gelişimi ve hayata hazırlanması açısından önemlidir.

 

Genellikle oyuncakların üzerinde yazan yaşlar geçerlidir. O yaşlara bakarak oyuncak almak gerekir. Çocuğun yaşının üzerinde alacağınız oyuncaklar çocuğun daha zeki veya daha ileride olmasını sağlamaz. Her döneme özgü oyuncağı seçmek lazım ki gelişimini basamak basamak tamamlayabilsin.

Belirlediğiniz sınırlar çerçevesinde çocuğunuza oyuncak alabilirsiniz. Eğer fiyatı yüksek bir oyuncak için ağlıyorsa ve zorluyırsa yine bütçenizi belirleyip öncesinde ona söyleyip öyle alışverişe çıkabilirsiniz.( 50 tl var bu parayla istediğin oyuncağı alabilirsin gibi sınırlar belirtebilirsiniz.)

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hacilarhabergazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.