Doç. Dr. Ahmet Oğuz  BAKTIR
Köşe Yazarı
Doç. Dr. Ahmet Oğuz BAKTIR
 

YAZ MEVSİMİNİN KALP HASTALIKLARINA ETKİSİ

Yaz mevsimi kapımıza geldi. Havanın ısınması bölgemizdeki gibi ağır kış koşulları sonrası çoğu insanı gülümsetebilir ama kalp hastalığı olan kişilerin biraz dikkatli olması gereklidir. Sıcak hava ve nem vücudumuzda fizyolojik değişikliklere neden olarak çeşitli kalp hastalığı olan kişileri sağlıklı insanlardan daha fazlam etkiler. Sıcak havada vücut kan akımındaki dağılım deriye doğru yönelerek terleme ile soğumaya çalışan vücudumuza yardımcı olmaya çalışır. Ancak bu yardım kalbin daha zorlu ve çok çalışmasına neden olur. Aşırı terleme ile oluşan sıvı kaybı ise vücudun su dengesini bozarak iş yükünü daha da artırır. Çeşitli organlar için gerekli oksijen ve besinleri taşıyan kanın debisinin azalmasına ve işlevlerinde bozulmaya yol açar. Tüm bu fizyolojik etkilenmeler sağlıklı insanları, sağlıklı yaşlıları ve çeşitli hastalığı olan insanları artan oranlarda etkiler. Kalp yetersizliği, kalp damar hastalığı, tansiyon yüksekliği ve doğuştan kalp hastalığı olan kişilerde ise sıcak havanın bu etkileri normal insanlara göre daha belirgin olur. Kalp yetersizliği, hipertansiyonu, kalp krizi geçirerek ya da geçirmeden kalp damar tıkanıklığı olan yaşlı hastalar en fazla risk altındadır. Kullandıkları ilaçlar içinde vücuttan sıvı atılımını artıran ve kan basıncını düşürerek dengeleyen ilaçlar vardır. Bu ilaçlar sıcakla birlikte olan sıvı kaybını daha da artırabilir. Sonuçta yorgunluk, kan basıncı düşüklüğü, sersemlik ve bayılma gibi belirti ve bulgular ortaya çıkabilir. İlaçların yan etkileri belirginleşebilir. Kalp hastalığı olan bireylerin dikkat etmesi gereken hususları şu şekilde sıralayabiliriz; - Sıcağın doruk noktasında olduğu zamanlarda fiziksel hareketlerden kaçınılmalıdır. Bölgemiz özelinde bahsedecek olursak, yaşlı ve kronik kalp hastalığı olanların bağ ve bahçe gibi yoğun efor gerektiren işlerden kaçınması gerekir.- Sıvı alımının ihmal edilmemesi, günlük kaybın karşılanacak şekilse su içilmesi gereklidir.- Kafein içeren içecekler ve alkol sıvı kaybını artırdığı için kaçınılmalıdır.- Serin ortamlarda vakit geçirilmeli, gerekirse ev araç havalandırması ve yalıtımı düzeltilmelidir.- Açık renk ve hafif kıyafetler tercih edilmelidir.- Sıcak zamanlarda dışarıya çıkmak zorunda kalındıysa koruyucu şapka, şemsiye vb. kullanılmalıdır. - Magnezyum ve potasyum içeriği olan meyve ve sebze tüketimi artırılmalıdır. - Kilolarını her sabah lavabo ihtiyacı sonrası günlük takip etmeli, olağan dışı artma ve azalma durumlarını tespit etmelidirler. Sonuç olarak kronik kalp hastalığı olanlar sıcaklardan kötü yönde etkilenmeye daha meyillidirler. Sıcak yaz günleri öncesinde ilgili kardiyoloji hekimine kontrollerini yaptırmaları, eksik ya da fazla ilaçlarını kontrol ettirmeleri gerekmektedir. Olağan dışı yan etki durumlarında hızlı bir şekilde acil servislere başvurmaları gerekir.
Ekleme Tarihi: 10 Haziran 2016 - Cuma
Doç. Dr. Ahmet Oğuz  BAKTIR

YAZ MEVSİMİNİN KALP HASTALIKLARINA ETKİSİ

Yaz mevsimi kapımıza geldi. Havanın ısınması bölgemizdeki gibi ağır kış koşulları sonrası çoğu insanı gülümsetebilir ama kalp hastalığı olan kişilerin biraz dikkatli olması gereklidir. Sıcak hava ve nem vücudumuzda fizyolojik değişikliklere neden olarak çeşitli kalp hastalığı olan kişileri sağlıklı insanlardan daha fazlam etkiler.
Sıcak havada vücut kan akımındaki dağılım deriye doğru yönelerek terleme ile soğumaya çalışan vücudumuza yardımcı olmaya çalışır. Ancak bu yardım kalbin daha zorlu ve çok çalışmasına neden olur. Aşırı terleme ile oluşan sıvı kaybı ise vücudun su dengesini bozarak iş yükünü daha da artırır. Çeşitli organlar için gerekli oksijen ve besinleri taşıyan kanın debisinin azalmasına ve işlevlerinde bozulmaya yol açar. Tüm bu fizyolojik etkilenmeler sağlıklı insanları, sağlıklı yaşlıları ve çeşitli hastalığı olan insanları artan oranlarda etkiler. Kalp yetersizliği, kalp damar hastalığı, tansiyon yüksekliği ve doğuştan kalp hastalığı olan kişilerde ise sıcak havanın bu etkileri normal insanlara göre daha belirgin olur.
Kalp yetersizliği, hipertansiyonu, kalp krizi geçirerek ya da geçirmeden kalp damar tıkanıklığı olan yaşlı hastalar en fazla risk altındadır. Kullandıkları ilaçlar içinde vücuttan sıvı atılımını artıran ve kan basıncını düşürerek dengeleyen ilaçlar vardır. Bu ilaçlar sıcakla birlikte olan sıvı kaybını daha da artırabilir. Sonuçta yorgunluk, kan basıncı düşüklüğü, sersemlik ve bayılma gibi belirti ve bulgular ortaya çıkabilir. İlaçların yan etkileri belirginleşebilir. Kalp hastalığı olan bireylerin dikkat etmesi gereken hususları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Sıcağın doruk noktasında olduğu zamanlarda fiziksel hareketlerden kaçınılmalıdır. Bölgemiz özelinde bahsedecek olursak, yaşlı ve kronik kalp hastalığı olanların bağ ve bahçe gibi yoğun efor gerektiren işlerden kaçınması gerekir.
- Sıvı alımının ihmal edilmemesi, günlük kaybın karşılanacak şekilse su içilmesi gereklidir.
- Kafein içeren içecekler ve alkol sıvı kaybını artırdığı için kaçınılmalıdır.
- Serin ortamlarda vakit geçirilmeli, gerekirse ev araç havalandırması ve yalıtımı düzeltilmelidir.
- Açık renk ve hafif kıyafetler tercih edilmelidir.
- Sıcak zamanlarda dışarıya çıkmak zorunda kalındıysa koruyucu şapka, şemsiye vb. kullanılmalıdır.
- Magnezyum ve potasyum içeriği olan meyve ve sebze tüketimi artırılmalıdır.
- Kilolarını her sabah lavabo ihtiyacı sonrası günlük takip etmeli, olağan dışı artma ve azalma durumlarını tespit etmelidirler.

Sonuç olarak kronik kalp hastalığı olanlar sıcaklardan kötü yönde etkilenmeye daha meyillidirler. Sıcak yaz günleri öncesinde ilgili kardiyoloji hekimine kontrollerini yaptırmaları, eksik ya da fazla ilaçlarını kontrol ettirmeleri gerekmektedir. Olağan dışı yan etki durumlarında hızlı bir şekilde acil servislere başvurmaları gerekir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hacilarhabergazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.